Schutterij “De Eendracht Etten”

Schutterij De Eendracht (logo)

Historie

Midden jaren dertig ging in ons dorp Etten een dorpscomité ter ziele, dat al vele jaren achtereen de kermis had georganiseerd. Naar aanleiding hiervan namen in 1937 een vijftal Ettenaren het initiatief tot oprichting van een schutterij. Vanaf dat moment organiseert deze schuttersvereniging jaarlijks de kermis. Men is begonnen met twee trommels, een paar houten geweren en een aantal officieren met sabel. Er was eerst geen vast tijdstip of avond van oefenen, dit gebeurde wanneer het schikte. Hierdoor deed zich de situatie voor dat de schutterij op een haartje na ophield te bestaan. De jaarvergadering werd in het plaatselijke café gehouden en altijd werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd van verse worst met brood. Het was in die tijd soms een hele toer om alles voor de kermis rond te krijgen. Een week van te voren nog naar Brabant rijden om een attractie te contracteren. Eenmaal was er zelfs een kermis waar op de zaterdagavond nog geen draaimolen geregeld was voor de zondag. Maar enkele mensen zijn aan het rondrijden gegaan en zondag bij het openen van de kermis was er gelukkig toch een draaimolen. De oefenavonden waren in de plaatselijke cafés wanneer daar ruimte was. In 1986 kreeg de schutterij haar eigen verenigingsgebouw waardoor men weer regelmatig kon oefenen en was het voortbestaan van de vereniging veilig gesteld. Jaren later groeide de schutterij uit tot een tamboerkorps met trompetten, slagwerk en niet te vergeten de vendeliers. In deze tijd werden er ook vele prijzen behaald, maar het hoofddoel was en bleef de jaarlijkse kermis. Daar moest alles voor wijken! Tegenwoordig staan de kermisattracties op één centrale plaats in het dorp maar voorheen was dit op twee locaties omdat er te weinig plaats was. Bij Mekers achter de garage stonden o.a. de autoscooters en de rest stond bij de kerk. Vandaag de dag zijn wij een bloeiende vereniging met tamboers, vendeliers en een kruisbooggroep, in totaal ongeveer 65 leden. Ook heeft onze vereniging een 4-tal ereleden, leden die in het verleden, maar ook nu nog veel betekenen voor onze schutterij. In al die jaren werden er in ons kleine dorp verschillende concoursen georganiseerd, zoals:

• Federatief concours op 25 september 1977

• Kringdag op 15 mei 1980

• Kringconcours op 15 mei 1988

• Euregio Rhein Waal treffen in 1994

• Taptoe op het kerkplein 1997 i.v.m. het 60-jarig bestaan

• Federatief koningschieten op 23 augustus 1998.

• Kringconcours op 2 juni 2013 i.v.m. het 75-jarig bestaan

Overige hoogtepunten waren de deelname aan het Europees schutterstreffen

te Krakow (Polen), Garrell (Duitsland) en Heeswijk-Dinther (NL).

In 2005 nam schutterij De Eendracht het initiatief om 1x per jaar met alle koningsparen uit de Gemeente Oude IJsselstreek bij elkaar te komen en te strijden om de titel van koning van de Gemeente Oude IJsselstreek. Bij de start is afgesproken dat dit evenement steeds op de zaterdag voor moederdag zal plaats vinden. Op dit moment doen er zo’n 16 à 17 koningsparen mee. De dames strijden dan om de titel van knuppelkoningin. Verder is de schutterij actief aanwezig bij jubilea, recepties en dorpsgebeurtenissen waaronder het jaarlijks plaatsen kerstboom op dorpsplein, intocht Sint Nicolaas en biedt hulp aan andere verenigingen. Samen met de Harmonie werd actie ondernomen toen voor enkele jaren geleden het Oranjecomité stopte met de organisatie van de kinderoptocht op Koninginnedag. Door gezamenlijk het initiatief te nemen is een traditie in ere gebleven. Mede hierdoor is er een goede samenwerking ontstaan met de Harmonie. Enkele keren per jaar is er een gezamenlijk overleg en op kermismaandag het gezamenlijk ontbijt. Gedurende 17 jaren organiseert de schutterij het jaarlijkse paasfeest. Zeer content waren we dan ook dat ons voor enkele jaren geleden de mogelijkheid werd geboden om het paasvuurterrein in eigendom te verkrijgen. Het schietgebeuren vond vele jaren plaats bij café Tiemessen. In verband met onze wens tot centralisatie en vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid met de kermis werd dit verplaatst naar ons dorpsplein. Wij als schutterij (en ook vele andere verenigingen en Ettenaren) zijn zeer verheugd, dat in ons Jubileumjaar de renovatie van ons dorpsplein is afgerond. Na ruim 75 jaar en anno 2015 zijn wij trots op onze vereniging en hopen in de komende jaren nog veel te mogen betekenen voor onze Ettense gemeenschap.

Lid worden?

Wil je lid worden van de schutterij of meer informatie neem dan contact met ons op. Je kunt natuurlijk ook een keer langs komen op dinsdag- of woensdagavond in het schuttersgebouw.

Meer info...

Contact

U kunt ons bereiken via ons contactformulier of via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dorpsstraat 3A
7075 AC Etten (Gld.)
Iedere dinsdag en woensdag van 19.30 - 22.00